Wat is kraamzorg en wat doet kraamzorg voor nieuwe ouders?
Ben je zwanger? Van harte gefeliciteerd! Eén van de dingen die je moet regelen, is het aanvragen van kraamzorg. Maar wat is kraamzorg precies? Wat doet een kraamverzorgende en wanneer vraag je kraamzorg aan? In dit blogartikel lees je er meer over!
Als je zwanger bent komt er veel op je af. Er zijn tal van zaken die je moet regelen voordat je kindje er is. Denk bijvoorbeeld aan het aanmelden bij een verloskundigenpraktijk, het aanvragen van kraamzorg, het kopen van babyspulletjes en het inrichten van de babykamer. Maar wat is kraamzorg precies? Wanneer je bent bevallen, krijg je begeleiding en hulp van een kraamverzorgende. De kraamverzorgende is werkzaam bij een kraamzorgorganisatie. Zij ondersteunt jou en je partner en zorgt ervoor dat de eerste dagen met je kindje zo soepel en zorgeloos mogelijk verlopen
Wat doet een kraamverzorgende?
De kraamverzorgende assisteert de verloskundige bij de bevalling. Ze verzorgt jou en je kindje tijdens de kraamperiode en voert daarbij de noodzakelijke controles uit. Ze geeft jou en je partner adviezen en voorlichting over de verzorging (aankleden, verschonen, wassen), dagindeling en voeding en biedt ondersteuning in de nieuwe gezinssituatie. Daarnaast doet de kraamverzorgende verschillende huishoudelijk werkzaamheden, zoals het schoonmaken van het toilet en de badkamer, het verschonen van het bed, stofzuigen, wassen en strijken. Ook ontfermt de kraamverzorgende zich over eventuele andere kinderen in het gezin en ontvangt ze de kraamvisite.
Wanneer vraag ik kraamzorg aan?
Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je je aanmelden voor kraamzorg. Veel vrouwen wachten de echter de eerste echo af, zodat ze weten wanneer de uitgerekende bevaldatum is. Het is in ieder geval belangrijk om je aan te melden vóór de zestiende week zwangerschap, zodat jouw aanmelding tijdig wordt verwerkt en je verzekerd bent van kraamzorg.
Hoeveel uren kraamzorg krijg ik?
Het gemiddeld aantal uren kraamzorg waar je recht op hebt is 45 uur (bij het geven van flesvoeding) of 49 uur (bij het geven van borstvoeding). Deze uren worden verdeeld over 8 kraamdagen in overleg met de kraamverzorgende. In de loop van je zwangerschap en kraamtijd kunnen er wijzigingen zijn in de situatie van moeder, kind of de omgeving, waardoor er meer of minder uren kraamzorg nodig zijn. Om deze reden zijn er drie controlemomenten waarop we het aantal uren kraamzorg (opnieuw) wordt beoordeeld. De momenten zijn tijdens de intake, na de bevalling en in de kraamtijd. Indien je, om wat voor reden ook, minder uren kraamzorg wilt, dan is dat mogelijk. Het minimale aantal uren kraamzorg is wettelijk bepaald op 24 uur. Kraamzorg wordt vergoed vanuit je basisverzekering. Er geldt wel een wettelijke eigen bijdrage. Afhankelijk van je soort (aanvullende) verzekering krijg je deze eigen bijdrage gedeeltelijke of volledige vergoed. Informeer hiernaar bij jouw zorgverzekeraar.
Hoe meld ik mij aan voor kraamzorg?
In Zuidwest-Brabant zijn er diverse kraamzorgorganisaties, dus je hebt een ruime keuze om te kijken welke organisatie het beste bij je past. Je kunt je aanmelden via het inschrijfformulier op de website van de kraamzorgorganisatie of neem contact op via telefoon of mail.
Kraamzorg van Qocon Geboortezorg
Het is aan te raden om te kiezen voor een kraamzorgorganisatie die is aangesloten bij Qocon Geboortezorg. Qocon Geboortezorg is het geboortezorgnetwerk in Zuidwest-Brabant. De geboortezorg wordt aangeboden vanuit een naadloos op elkaar afgestemd geboortezorgnetwerk dat werkt vanuit één gezamenlijk opgesteld geboortezorgprogramma en vanuit één geboortezorgdossier. Zo ben jij verzekerd van de allerbeste zorg!
De volgende kraamzorgorganisaties zijn bij ons aangesloten: