Wat gebeurt er met je lichaam gedurende een zwangerschap?

Ben je zwanger? Van harte gefeliciteerd! Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Maar er verandert veel in je lijf. Zowel geestelijk, emotioneel als lichamelijk. Maar dat zou niet als een grote verrassing moeten komen - er groeit tenslotte een klein mensje in je! Wat er exact gebeurt gedurende een zwangerschap? In dit blogartikel lees je er meer over! 

Wanneer je zwanger bent komt er veel op je af. Je lijf verandert, je hormonen schieten heen en weer, en vaak merk je ook grote veranderingen op omtrent je humeur, emoties en conditie. Kortom: er komt een hoop op je af tijdens een zwangerschap. Wat er allemaal gebeurt met je lichaam gedurende een zwangerschap? Lees snel verder.

Lichamelijke veranderingen

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam grote veranderingen om de groei van de baby mogelijk te maken. De belangrijkste veranderingen zijn dat je huid en spieren moeten uitrekken en je organen verplaatsen om zo plaats te maken voor je groeiende baby. Maar je bent er misschien niet op voorbereid hoe je lichaam exact verandert en wat er precies gebeurt als je zwanger wordt. Sommige van deze veranderingen zijn meer uitgesproken dan andere en de intensiteit (en het comfort) kunnen aanzienlijk verschillen per vrouw. Maar zelfs als de veranderingen niet zo aangenaam zijn (hallo, aambeien en obstipatie!), kan het prettig zijn om te weten wát er verandert in je lichaam. Hiervoor zijn tegenwoordig heel veel fijne apps, waarin je stapsgewijs het verloop van jouw zwangerschap kan volgen, vastleggen én onderzoeken. Ga eens op onderzoek uit, en kijk welke past bij jou.

Veranderingen in de hormoonhuishouding

Naast de lichamelijke veranderingen is het niet gek dat je ook op geestelijk vlak zal merken dat er het een en ander verandert. Dit wordt veroorzaakt doordat je hormoonhuishouding flink wordt opgeschud. De hormonale veranderingen die met een zwangerschap gepaard gaan, zijn uniek. Je krijgt te maken met een plotselinge en gigantische toename van oestrogeen en progesteron. Ook de hoeveelheid en functie van een aantal andere hormonen verandert. Echter, oestrogeen en progesteron zijn de belangrijkste zwangerschapshormonen. Een vrouw maakt tijdens een zwangerschap meer oestrogeen aan dan in haar hele leven wanneer ze niet zwanger is! Niet gek dus, wanneer je opmerkt dat je hormonen opspelen. 

Wist je dat…?

Naast de ‘gebruikelijke’ veranderingen die je misschien wel wist of verwachtte, gebeuren er ook deze bijzondere dingen in jouw lijf, terwijl je kindje groeit. Wist je dat…?

  • Je bloedvolume neemt aanzienlijk toe. Vanaf de eerste weken van de zwangerschap verhoogt je lichaam de hoeveelheid bloed en plasma van 30 tot 40 procent. Waarom? Voedingsstoffen en gassen (zuurstof en koolzuurgas) worden in de placenta efficiënt uitgewisseld. Daardoor moet de placenta van voldoende bloed worden voorzien zonder dat daarbij de doorbloeding van de overige weefsels in het gedrang komt. Hierdoor is het nodig dat je bloedvolume toeneemt.
  • Je voeten worden groter. Helaas kan het zijn dat je je mooiste schoenen voorlopig vaarwel moet zeggen, want je voeten kunnen meegroeien met je buik. Een recent onderzoek toonde aan dat tijdens de zwangerschap de voetboog platter wordt. Dit komt mede door het extra gewicht dat op je voet drukt. Bij 60 tot 70 procent van de vrouwen in het onderzoek werden de voeten zelfs langer en breder. Bovendien kunnen je voeten opzwellen door het vasthouden van vocht. Het kan soms wel weken duren voordat dit vocht na de bevalling is verdwenen. Dus gooi je favoriete schoenen niet te vroeg weg!
  • Je krijgt een zwangerschapsbrein. Ofwel die gekke mist in je hoofd, die je gedachten kunnen vertroebelen waardoor jij je sleutels ineens terugvindt in de koelkast... Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ongeveer 80 procent van de zwangere vrouwen last heeft van geheugenstoornissen. Toch weet niemand waarom of wat de oorzaak is. Het is mogelijk dat hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap - om nog maar te zwijgen van het slaaptekort of het gevoel van stress dat zo vaak voorkomt tijdens de zwangerschap of het moederschap - het geheugen van de vrouw aantasten.

Natuurlijk hoeven al deze bovenstaande veranderingen niet bij elke zwangerschap of elke vrouw plaats te vinden. We zijn allemaal uniek, net zoals elke zwangerschap dat is. Pin je niet te veel vast op de veranderingen, maar probeer ze zoveel mogelijk te omarmen en geniet!

Vragen?
Voor alle vragen over jouw zwangerschap of kraamtijd kun je natuurlijk altijd terecht bij jouw verloskundige of gynaecoloog die is aangesloten bij Qocon geboortezorg. Hét geboortezorgnetwerk in Zuidwest-Brabant.