Wanneer neem je contact op met de verloskundigenpraktijk?
Gefeliciteerd, je zwangerschapstest is positief. Je bent zwanger! Tijdens het prille begin van je zwangerschap komt er veel op je af. Naast de blijdschap, moet er ook een hoop geregeld worden. Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je een afspraak maken bij een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt. Je hebt hiervoor geen doorverwijzing van je huisarts nodig. Wat een verloskundige voor jou kan betekenen? Je leest het hier.
Tijdens je zwangerschap zijn er heel wat bezoekjes gepland bij de verloskundige. Ze begeleidt je gedurende de hele zwangerschap, tijdens de bevalling en ook in de kraamperiode. Zelfs vóór je zwangerschap kun je al bij een verloskundige terecht voor advies over je cyclus, vruchtbare dagen en over zwanger worden.
Wat kun je verwachten?
Een verloskundige is een medisch specialist die is opgeleid om vrouwen te begeleiden en medisch te controleren tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Ze helpt je om gezond te blijven tijdens de zwangerschap en, als er geen complicaties optreden, om op een veilige manier te bevallen. Ze houden je gezondheid en die van je baby nauwkeurig in de gaten tijdens de zwangerschap en gedurende de bevalling. En wanneer je poliklinisch bevalt, gaat de verloskundige met je mee naar het ziekenhuis. Ook ondersteunt en begeleidt ze je bij het opvangen van de weeën en geeft ze aanwijzingen bij het persen. Indien nodig, grijpt ze in. Kortom, van het begin tot het einde van je zwangerschap, neemt de verloskundige een belangrijke rol in.
Het eerste bezoek aan de verloskundige
Je eerste afspraak bij de verloskundige wordt ook wel het intakegesprek genoemd. Deze moet plaatsvinden vóórdat je tien weken zwanger bent. Dit komt omdat er een aantal onderzoeken moeten gebeuren voor de tien weken grens. Deze intake vindt meestal plaats tussen de zeven en tien weken.
Zo is er voldoende tijd om de beschikbare onderzoeken in de zwangerschap tijdig te bespreken, zodat je een afgewogen beslissing kunt maken of je (één van deze) onderzoeken wil laten uitvoeren. Ook wordt er tijdens deze afspraak een dossier aangemaakt over jouw medische achtergrond en die van je partner. Verder is dit het moment om al jouw vragen te stellen, ontvang je informatie over de zwangerschap en kun je het volgende verwachten:
- Je ontvangt een prenatale screening;
- De verloskundige berekent je uitgerekende datum;
- Je bloeddruk wordt gemeten;
- De verloskundige voelt hoe groot je baarmoeder is;
- Soms word je gewogen;
- Er vindt een bloedonderzoek plaats.
Wat als het niet klikt?
Het is belangrijk dat je een fijne klik voelt met je verloskundige. Wanneer dit niet het geval is, voel je dan niet bezwaard om dit aan te geven. Jij moet je op je gemak voelen bij je verloskundige. Jullie hebben immers nog een lange en intieme weg te gaan samen. Spreek daarom uit, wanneer je je niet op je gemakt voelt. Het is geen probleem om te wisselen van praktijk of zorgverlener als jij je daar prettiger bij voelt.
Mentale steun
Naast alle fysieke onderzoeken en gezondheidschecks, zal een verloskundige ook altijd met je in gesprek gaan over hoe jij je mentaal voelt. Ook is er bij elke afspraak met een verloskundige altijd ruimte om te praten over wat voor jou en je partner belangrijk is. De verloskundige is er om te luisteren en te adviseren. Eventuele onzekerheden en vragen worden op deze manier besproken en beantwoord.
Wanneer mág je en wanneer móet je bellen?
Tijdens je zwangerschap zijn er een aantal pijntjes en ongemakken die er helaas bij horen. Daarom zal datgene waar je je zorgen om maakt niet direct iets ernstigs betekenen. Je mag altijd bellen wanneer je je ongerust maakt. Wanneer je één van de volgende symptomen tijdens je zwangerschap ervaart, of wanneer je je erge zorgen maakt, bel dan direct jouw verloskundige.
- Vaginaal bloedverlies.
- Hevige buikpijn.
- Plotselinge ernstige zwelling van de handen en/of het gezicht.
- Hevige hoofdpijn, wazig zicht, duizelig gevoel.
- Koorts hoger dan 38 graden Celsius.
- Ernstige misselijkheid en braken.
- Pijn of branderigheid bij het plassen.
Beweegt je kindje minder dan je gewend bent? Ga eerst een half uurtje op je linkerzij liggen. Wanneer er geen verbetering is, bel dan altijd je verloskundige! Vanaf 37 weken is je kindje klaar om geboren te worden. De verloskundige bespreekt met je wanneer je wanneer je vanaf dit punt moet bellen. Vaak is dat bij weeën om de vier minuten. Zijn je vliezen ‘s nachts gebroken, dan laat je dat ‘s morgens op tijd weten. Wanneer het vruchtwater gekleurd is (groen, geel of bruin), dan bel je direct – ongeacht het tijdstip.
Verloskundigen via Qocon Geboortezorg
Bekijk hier een overzicht van samenwerkende verloskundigenpraktijken die zijn aangesloten bij Qocon geboortezorg