Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Binnenkort ga je bevallen. Dat is een bijzondere gebeurtenis. Tijdens een bevalling gebeurt er veel met je lichaam. Veel vrouwen ervaren de weeën en de bevalling als pijnlijk. Hoe je met de pijn kunt omgaan en wat voor pijnbestrijding mogelijk is tijdens jouw bevalling lees je hier. 

Tegen het einde van je zwangerschap bereid je je voor op de bevalling. Er zullen veel vragen door je hoofd gaan. Bijvoorbeeld, hoe pijnlijk zal het zijn? Kan ik de pijn aan? En, wat voor pijnbestrijding en -medicatie is er mogelijk? Een bevalling is een pittige klus. Dat kunnen we niet ontkennen. Maar elke vrouw ervaart de weeën op een andere manier. Er zijn heel veel manieren om de pijn te bestrijden. Met én zonder medicatie. Of dat nou thuis is, of in het ziekenhuis.

De start van jouw bevalling

Tijdens het begin van je bevalling heb je ontsluitingsweeën. De baarmoeder trekt nu samen zodat de baarmoedermond gaat verstrijken en opengaat en de baby verder indaalt. Deze samentrekkingen zijn de belangrijkste bron van weeënpijn. Niet alleen worden de spieren in je buik en soms in je hele bovenlichaam en bekken gespannen, je kunt ook druk voelen op je rug, perineum, blaas en darmen. Al die factoren samen kunnen de pijn doen toenemen. Weeënpijn komt meestal geleidelijk opzetten en neemt toe naarmate je vordert in de stadia van de bevalling. 

Wat kun je zelf doen aan pijn tijdens de bevalling?

Er zijn verschillende manieren om je lichaam voor te bereiden op de weeën tijdens de bevalling en om er mee om te gaan wanneer het zo ver is. Denk aan diverse ontspannings- of ademhalingsoefeningen, maar ook het wisselen van houding tijdens de bevalling kan de pijn verlichten. Bij rugweeën kan tegendruk op de rug (of een rugmassage) helpen om het draaglijker te maken. Een warme handdoek of een warm bad kan ook verlichting geven. Daarnaast maakt het lichaam natuurlijke pijnstilling aan (endorfines) gedurende je bevalling. Echter kunnen spanning, angst en paniek deze aanmaak onderdrukken. Deze gevoelens maken cortisol aan, wat de aanmaak van deze endorfines beïnvloedt. Kortom, hoe rustiger jij bent, hoe beter je lichaam reageert op pijn. Een verloskundige of zwangerschapscoach kan je begeleiden in de weg naar de bevalling, maar ook tijdens jouw bevalling kunnen ze je bijstaan om met de pijn om te kunnen gaan. Ook kan een zwangerschapscursus je helpen om je voor te bereiden op de bevalling. Ook online zijn hier goede cursussen voor te vinden.

Welke vormen van medische pijnbestrijding zijn er mogelijk?

Grofweg zijn er in Nederland drie medische manieren voor pijnbestrijding tijdens de bevalling.

  • De ruggenprik (epidurale pijnstilling) 
  • Een injectie met pethidine  
  • Pijnstilling met remifentanil via een infuus

Pijnstilling is alleen mogelijk in het ziekenhuis. Voordat de pijnstilling kan worden toegediend is er eerst een hartfilmpje van de baby nodig. Je verloskundige kan je hier meer over vertellen en je voorzien van aanvullende informatie(folders). Een bevalling is voor iedere vrouw anders, bespreek daarom in het voortraject goed wat jouw wensen zijn met betrekking tot de bevalling. Dit kun je beschrijven in je geboorteplan, vraag ernaar bij je zorgverlener.

Vraag het Qocon Geboortezorg

Voor alle vragen over jouw bevalling kun je altijd terecht bij jouw verloskundige of gynaecoloog die is aangesloten bij Qocon geboortezorg. Hét geboortezorgnetwerk in Zuidwest-Brabant. De geboortezorg wordt aangeboden vanuit een naadloos op elkaar afgestemd geboortezorgnetwerk dat werkt vanuit één gezamenlijk opgesteld geboortezorgprogramma en vanuit één geboortezorgdossier. Zo ben jij verzekerd van de allerbeste zorg!