Ik heb tijdens de bevalling veel steun gehad aan verloskundige Liselot

Qocon Geboortezorg is het geboortezorgnetwerk in Zuidwest-Brabant. Bij ons label zijn diverse zorgverleners aangesloten, waaronder Artemis Verloskundige Praktijk uit Oudenbosch. Natasja Semler vertelt hoe zij haar zwangerschap en bevalling heeft ervaren. Hierbij kreeg ze ondersteuning van de verloskundigen van Artemis.
 

In het netwerk van Qocon Geboortezorg werken verschillende regionale geboortezorgaanbieders samen, zoals verloskundigenpraktijken, kraamzorgorganisaties, gynaecologen en het Bravis ziekenhuis. De geboortezorg wordt aangeboden vanuit een naadloos op elkaar afgestemd geboortezorgnetwerk dat werkt vanuit één gezamenlijk opgesteld geboortezorgprogramma en vanuit één geboortezorgdossier. Natasja Semler uit Zevenbergen is afgelopen april bevallen van een zoon. Ze kreeg ondersteuning en begeleiding van Verloskundige Praktijk Artemis– één van de zorgverleners die bij Qocon Geboortezorg is aangesloten. 

Overgestapt naar Artemis

Natasja Semler woont met partner Nick Nijenhuis in Zevenbergen. In april 2021 zijn zij de trotse ouders geworden van zoontje Luca. Natasja vertelt: “Toen ik net zwanger was, heb ik mij aangemeld bij een verloskundigenpraktijk. Ik koos voor een praktijk dichtbij. Na een paar afspraken had ik geen goed gevoel bij de praktijk. Ik had geen klik met de verloskundigen en er liepen enkele zaken mis. Op aanraden van mijn schoonzus ben ik naar Artemis in Oudenbosch overgestapt. Dit voelde gelijk goed! Artemis is een professionele verloskundigenpraktijk. Er werken verschillende verloskundigen en ik vond het prettig dat er op de praktijk ook echo’s plaats konden vinden.

Zwangerschap volgens boekje

De rest van de zwangerschap ben ik onder controle geweest bij Artemis. De zwangerschap verliep volgens het boekje. Ik voelde mij prima, op enkele zwangerschapskwaaltjes na. In de eerste maanden had ik last van ochtendmisselijkheid en aan het einde van de zwangerschap van brandend maagzuur en hartkloppingen. Gelukkig was het allemaal onschuldig. Op 18 april 2021 was mijn uitgerekende datum en de bevalling is op 22 april op gang gekomen. ’s Ochtends vroeg kwam verloskundige Liselot op huisbezoek en op datzelfde moment braken mijn vliezen. Ik had toen ongeveer 3 centimeter ontsluiting. Het Bravis Moeder- en Kindcentrum in Bergen op Zoom werd ingelicht en binnen een mum van tijd kon ik hier al terecht. 

Vacuümpomp en spoedkeizersnede

Eenmaal in het Moeder- en Kindcentrum aangekomen, werd ik aan de monitor gelegd. Ik had 7 centimeter ontsluiting, maar al snel wilde de bevalling niet vlotten. Luca lag in een verkeerde houding en drukte hierdoor op mijn stuitje. Dit was pijnlijk. Uiteindelijk heb ik een morfinepomp gekregen, zodat ik de pijn aan mijn stuitje kon onderdrukken. In de tussentijd zakte de hartslag en het zuurstofgehalte van Luca, dus de vacuümpomp werd gebruikt om de geboorte te versnellen. Doordat Luca verkeerd lag, had de vacuümpomp geen goede grip en schoot hij steeds los. De gynaecoloog besloot dat een spoedkeizersnede nodig was. 

Luca had een lastige opstart

Ik werd van het Moeder- en Kindcentrum naar de operatiekamer gereden. Ik kreeg een ruggenprik, maar er was geen tijd om te wachten tot deze volledig was ingewerkt. Dit was heel pijnlijk. Gelukkig werd na een paar minuten Luca geboren! Een heel bijzonder en mooi moment, maar het werd gelijk overschaduwd. Luca huilde namelijk niet en hij had een heel lastige opstart. De kinderarts ontfermde zich gelijk over hem en na een paar spannende momenten ging het gelukkig beter. We mochten naar In het netwerk van Qocon Geboortezorg werken verschillende regionale geboortezorgaanbieders samen, zoals verloskundigenpraktijken, kraamzorgorganisaties, gynaecologen en het Bravis ziekenhuis. De geboortezorg wordt aangeboden vanuit een naadloos op elkaar afgestemd geboortezorgnetwerk dat werkt vanuit één gezamenlijk opgesteld geboortezorgprogramma en vanuit één geboortezorgdossier. Natasja Semler uit is afgelopen april bevallen van een zoon. Ze kreeg ondersteuning en begeleiding van Verloskundige Praktijk Artemis– één van de zorgverleners die bij Qocon Geboortezorg is aangesloten, de kinderafdeling. 

Moeite met de bevalling

Ik heb tijdens de bevalling veel steun gehad aan verloskundige Liselot. Ze heeft mij overal goed doorheen geloodst, maar ik had gewoon de pech dat Luca verkeerd lag en er een spoedkeizersnede nodig was. Toen ik aan de gynaecoloog werd overgedragen, is Liselot steeds aan mijn zijde gebleven. Helaas mocht ze niet mee naar de operatiekamer, maar ze heeft wel gewacht tot Luca is geboren. Dat was heel fijn! Een paar weken na de geboorte ging het slechter met mij. Ik dacht veel na over de bevalling en had het er moeilijk mee. Ik heb er met Liselot over gepraat, en dat voelde goed. Binnenkort ga ik naar een psycholoog vanuit het Bravis ziekenhuis, zodat ik de bevalling nog beter een plekje kan geven. Dat komt vast goed!”