Echoscopieën tijdens de zwangerschap

Je bent zwanger. Gefeliciteerd! Tijdens je zwangerschap krijg je diverse echo’s aangeboden vanuit de zorgverleners in jouw geboortezorg netwerk. Maar wat is een echo precies? Hoeveel echo’s krijg je, en wanneer? Wij vertellen je hier graag meer over.

Echografieën geven veel waardevolle informatie gedurende de zwangerschap. Zo kunnen ze bepalen of je een meerling draagt, de uitgerekende datum vaststellen, bepaalde afwijkingen opsporen, de groei van je baby volgen, de ligging van de placenta laten zien én indien gewenst het geslacht van je baby vaststellen. 

Wat is een echografie? 

Een echografie is een prenataal onderzoek dat aan de meeste zwangere vrouwen wordt aangeboden. Het maakt gebruik van geluidsgolven om een beeld te krijgen van je baby in de baarmoeder. Met een echografie kan de echoscopist de gezondheid en de ontwikkeling van je baby controleren. Dit kan een medische echo zijn, maar ook echo’s op eigen verzoek (zoals bijvoorbeeld een pretecho), behoren tot de mogelijkheden.

Eerste trimester

Eén van de eerste echo’s in jouw eerste trimester zal plaatsvinden rond de zeven à acht weken. Dit kan best spannend zijn! Tijdens deze echo wordt er gekeken of de zwangerschap zich op de juiste plek bevindt (in de baarmoeder). Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt op deze manier uitgesloten. Ook wordt er gedurende deze echo het hartje van je baby bekeken, en of je in verwachting bent van één kindje, of wellicht een meerling verwacht. Deze echo kan ook op een later moment plaatsvinden (tussen de tien à elf weken). Deze echo wordt ook wel de termijnecho genoemd en wordt vergoed door je zorgverzekeraar, net zoals alle overige medische echo’s.

Dertien weken echo 

Sinds 1 september 2021 kun je ervoor kiezen of je bij dertien weken ook een echo wil laten uitvoeren. De dertien weken echo wordt uitgevoerd tussen de twaalf weken en drie dagen en veertien weken en drie dagen zwangerschap. Bij de dertien weken echo wordt, net als bij de twintig weken echo, uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de baby.

Tweede trimester

Gedurende het tweede trimester van je zwangerschap vindt de twintig-weken echo plaats. Dit gedetailleerde echoscopisch onderzoek, wordt aan iedereen aangeboden, maar je hoeft het niet te laten doen als je dat niet wilt. Tijdens deze scan wordt de lichamelijke ontwikkeling van je baby gecontroleerd. Deze zogenaamde SEO wordt gedaan om de baby te screenen op aangeboren afwijkingen. Ook wordt de groei van de baby gemeten, wordt gekeken waar de placenta ligt en of er normaal vruchtwater is. Met echoscopisch onderzoek bij twintig weken is ook een groot deel van de afwijkingen op te sporen. Het is echter nooit mogelijk om de garantie te geven op een gezond kind. Vaak kiezen ouders voor een twintig weken echo ter geruststelling. De meeste baby’s zijn gezond maar mocht er een verdenking zijn op een afwijking bij de baby, word je doorverwezen voor een vervolgonderzoek. Dit onderzoek vindt plaats in een ziekenhuis gespecialiseerd in prenatale diagnostiek.

Derde trimester

In deze periode gaat de baby met het hoofdje naar beneden liggen. Een echo in deze periode kan bedoeld zijn om de groei en/of de ligging van de baby te bepalen. Ook kan de hoeveelheid vruchtwater worden gemeten. Soms zijn er in dit trimester één of meer echo’s maar lang niet altijd. Bespreek dit met je verloskundige.

Vraag het aan Qocon Geboortezorg

Meer informatie? Heb je nog meer vragen over de echo’s? Aarzel niet en neem contact op je verloskundige of gynaecoloog die is aangesloten bij Qocon Geboortezorg. Zij staan je graag te woord en vertellen je meer over de verschillende echo’s.