Borstvoeding: de belangrijkste informatie waar je écht wat aan hebt

We snappen dat je je overweldigd kunt voelen door alle informatie die je krijgt en leest over borstvoeding. Daarom vind je in dit blogartikel de belangrijkste informatie waar je écht wat aan hebt.  

Net zoals zwangerschappen en bevallingen worden besproken, heb je misschien ook verhalen van anderen gehoord over hoe zij het geven van borstvoeding hebben ervaren. Voor de één verliep dit proces soepel, bij een ander ging niet zoals verwacht… Lees hier wat je kan verwachten, wanneer je borstvoeding geeft.

Hoe jouw borsten veranderen gedurende de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ontwikkelen en groeien de melkklieren in je borsten. Hormonen zoals oestrogeen, progesteron en prolactine spelen hierbij een belangrijke rol. Deze hormonen bereiden je borsten voor op het voeden van je baby. Naarmate je zwangerschap vordert, worden je borsten groter en de tepelhof donkerder. Dit zijn tekenen dat de hormonen het werk doen en dat je lichaam zich voorbereidt op de aanmaak van moedermelk.

Wanneer start je met het geven van borstvoeding?

Het advies is, om zo snel mogelijk na de geboorte te starten met het geven van borstvoeding. In het ideale geval nog binnen het eerste uur na de bevalling. De meeste baby's zijn in de eerste twee uur van hun leven heel alert en geïnteresseerd in borstvoeding. En zelfs als ze alleen in korte spurten kunnen drinken voordat ze moe worden, kan dat al genoeg zijn om je borsten te stimuleren om meer melk aan te maken. Vooral in het begin zal je je baby waarschijnlijk kort maar vaak voeden. Tien tot twaalf voedingen per dag is in de eerste dagen geheel normaal. Dit helpt om een goede melkvoorraad op te bouwen. Naarmate de dagen verstrijken, zal het borstvoedingspatroon van je baby je lichaam laten weten hoeveel moedermelk het moet aanmaken. Je melkvoorraad wordt zo op natuurlijke wijze aangepast aan de vraag van je kindje.

Het belang van goed aanhappen

De manier waarop een baby de borst in de mond neemt om gevoed te worden, wordt aanhappen genoemd. Hierdoor kan je kindje efficiënt melk uit je borsten drinken. Om goed te kunnen aanhappen, moet je kindje de hele tepel en een deel van de tepelhof in de mond nemen. Een diepe aanhap voorkomt pijnlijke tepels.

De verschillende borstvoedingshoudingen

Je kunt je baby in veel verschillende houdingen borstvoeding geven. Wanneer het geven van borstvoeding nieuw voor je is, wil je misschien eerst een aantal van de gebruikelijke borstvoedingshoudingen proberen waarover je hebt gelezen of die je hebt gezien. Naarmate je meer zelfvertrouwen krijgt, kun je experimenteren met andere posities. De beste houding, die bestaat niet. Dat is namelijk de positie die jij en je kindje het fijnste vinden. Zoek naar een houding die jullie beiden prettig vinden. Afwisselen van houding mag, maar hoeft niet. 

Benodigdheden voor borstvoeding

Eén van de voordelen van borstvoeding geven is dat je alles al hebt wat nodig is om succesvol te voeden: je borsten en je baby. Je hoeft geen extra benodigdheden te kopen. Er zijn echter wel een aantal nuttige borstvoedingsproducten verkrijgbaar. Veel moeders vinden zoogkompressen prettig om kleding te beschermen tegen lekkende borsten, en een goede borstvoedingsbeha kan je helpen om je comfortabel te voelen en het geven van borstvoeding buitenshuis te vergemakkelijken.

Hoe zit het met kolven?

Na de geboorte hoef je niet direct een borstkolf in huis te hebben. Wanneer de borstvoeding goed op gang is, vraag en aanbod op elkaar zijn afgestemd en je kindje exact weet hoe hij de borst effectief kan leegdrinken, dan pas kan je gaan oefenen met een flesje. Meestal is dit na een 
week of 4. Vanaf deze periode kun je – als je dat wil – gaan kolven. Zo kun je je borsten ontlasten en (af en toe) een flesje (laten) geven aan je baby. Daarbij kan regelmatig kolven praktisch zijn, wanneer je bijvoorbeeld buitenshuis werkt.

Zorg goed voor jezelf

Het is wetenschappelijk bewezen dat het geven van borstvoeding bijdraagt aan een vlot herstel na de bevalling. Tijdens het voeden maakt je lichaam namelijk oxytocine aan. Dit stofje zorgt voor een samentrekking van de baarmoeder, waardoor deze sneller krimpt en je minder last zal hebben van bloedverlies. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om goed voor jezelf te (laten) zorgen. Het is essentieel dat je de tijd neemt, zodat je lichaam kan helen en rusten. Slaap voldoende, eet gezond, blijf gehydrateerd en maak tijd voor lichte lichaamsbeweging. 

Vraag het aan Qocon Geboortezorg

Heb je vragen over borstvoeding? Of loop je ergens tegenaan? Er zijn mensen die je kunnen helpen. Zoals bijvoorbeeld een lactatiekundige. Bij Qocon zijn er diverse specialisten aangesloten die jou kunnen helpen en adviseren bij al jouw vragen omtrent borstvoeding. Neem contact met ons op, voor zorgadvies dat past bij jou en je kindje.

Wil je meer lezen over borstvoeding? Het boek Borstvoeding, is een aanrader. Net zoals de website borstvoeding.com en borstvoedingsorganisatie La Leche Leage.